top of page

Hoe oestrogeen de menstruatiecyclus beïnvloedtAls gespecialiseerde cyclustherapeut weet ik dat hormonen een belangrijke rol spelen in de menstruatiecyclus van een vrouw. Het hormoon oestrogeen is hierbij van groot belang. In dit artikel bespreken we de functie van oestrogeen bij het reguleren van de menstruatiecyclus en hoe een disbalans in dit hormoon kan leiden tot problemen zoals onregelmatige menstruatiecycli.


De grote regisseur van de menstruatiecyclus!

Oestrogeen is een hormoon dat voornamelijk wordt geproduceerd in de eierstokken en speelt een belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtsorganen. Naast de voortplanting heeft oestrogeen ook invloed op andere processen in het lichaam, zoals de botdichtheid en het cholesterolgehalte.


Oestrogeen is betrokken bij verschillende fases van de menstruatiecyclus. In de folliculaire fase zorgt oestrogeen ervoor dat het baarmoederslijmvlies groeit en zich klaarmaakt voor de innesteling van een bevruchte eicel. Daarnaast stimuleert oestrogeen de rijping van de follikels in de eierstokken. Tijdens de ovulatiepiek wordt een hoge concentratie van oestrogeen bereikt, wat leidt tot de eisprong.


Disbalans: als een te veel of te weinig aan oestrogeen een probleem wordt

Een gezonde oestrogeenbalans is belangrijk voor een regelmatige menstruatiecyclus. Een te hoog oestrogeenniveau kan leiden tot hevigere en langere menstruaties en een hoger risico op het ontwikkelen van borstkanker. Een laag oestrogeenniveau kan leiden tot onregelmatige menstruaties en verhoogt het risico op osteoporose. Het is dus van belang om een gezonde oestrogeenbalans te behouden.


Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan een disbalans in oestrogeen. Zo kan overmatig alcoholgebruik, stress en overgewicht leiden tot een hogere oestrogeenproductie. Ook hormonale anticonceptie kan een invloed hebben op de oestrogeenbalans.


Een disbalans, hoe merk je dat eigenlijk?

Een disbalans in oestrogeen kan verschillende symptomen veroorzaken, zoals onregelmatige menstruaties, hevige menstruatiebloedingen, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en contact op te nemen met een gespecialiseerde therapeut.


Samen met je Cyclustherapeut terug in balans

Wanneer er sprake is van een disbalans in oestrogeen, kan het belangrijk zijn om de oorzaken van deze disbalans te achterhalen. Een cyclus therapeut kan je hierbij helpen door samen met jou te kijken naar verschillende aspecten van je levensstijl en voedingspatroon die van invloed kunnen zijn op je hormonen. Zo kan een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine D, bijdragen aan een disbalans in oestrogeen. Daarnaast kan overmatige stress en blootstelling aan hormoon verstorende stoffen in je omgeving een rol spelen. Met behulp van gerichte voedingsadviezen, bewegingsoefeningen en aanvullende therapieën, kan een cyclus therapeut je helpen om je oestrogeenniveau weer in balans te brengen en klachten te verminderen.


Gelukkig zijn er manieren om te helpen bij het reguleren van oestrogeen en het behouden van een gezonde hormonale balans. Het volgen van een gezonde levensstijl met veel beweging en gezonde voeding kan een groot verschil maken. Zorg ervoor dat je voldoende groenten en fruit eet en dat je een goed uitgebalanceerd dieet volgt. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en suiker zoveel mogelijk. Daarnaast is het belangrijk om stress te beheersen en voldoende slaap te krijgen.


Het is ook raadzaam om je blootstelling aan giftige stoffen in je omgeving te minimaliseren. Dit kan onder meer betekenen dat je natuurlijke en biologische verzorgingsproducten gebruikt en blootstelling aan pesticiden, sigarettenrook en andere schadelijke stoffen zoveel mogelijk vermijdt.


Als je te maken hebt met hormonale disbalans of andere problemen met betrekking tot de menstruatiecyclus, kan het raadzaam zijn om een cyclus therapeut te raadplegen. Een cyclus therapeut kan helpen om de oorzaken van jouw klachten te achterhalen en samen met jou een behandelplan opstellen om je hormonen in balans te brengen.


Conclusie:

Oestrogeen speelt een cruciale rol bij de regulering van de menstruatiecyclus. Een disbalans in dit hormoon kan leiden tot verschillende problemen, zoals onregelmatige menstruatiecycli en verhoogd risico op borstkanker. Een Cyclus therapeut helpt je om de juiste keuze te maken om hormonaal weer in balans te komen!


Heb je vragen? Neem dan contact met ons op


Comments


bottom of page