top of page

Hormonen en overgang: hoe hormonen veranderen tijdens de menopauze



Je hormonen in evenwicht brengen tijdens de menopauze

Hormonen spelen een enorme rol in hoe ons lichaam functioneert en de menopauze is daarop geen uitzondering. Hoewel de overgangsperiode spannend kan zijn, brengt het voor veel vrouwen ook ongemakkelijke symptomen met zich mee, zoals opvliegers, stemmingswisselingen en slapeloosheid. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om je hormonen in deze periode in balans te brengen. Laten we eens kijken wat je kunt doen om het proces wat gemakkelijker te maken.


Van menstruatie naar menopauze: hormonale veranderingen en symptomen

Tijdens het begin van de menopauze verandert er veel in onze hormonale balans. Wanneer vrouwen ouder worden, daalt hun oestrogeen- en progesteronspiegel, waardoor het lichaam minder in staat is om menstruatiebloedingen te produceren. Deze daling in de productie van voortplantingshormonen leidt tot een aantal verschillende symptomen, waaronder opvliegers, stemmingswisselingen en gewichtstoename. Andere mogelijke symptomen zijn: bloedarmoede, spierzwakte en verlies van botmassa, droge huid en slijmvliezen, urineweginfecties en vaginale afscheiding.


Hoewel de menopauze leidt tot een afname van voortplantingshormonen, blijft de productie van andere soorten hormonen zoals schildklierstimulerend hormoon (TSH) en cortisol normaal. Ook blijft de synthese van testosteron stabiel tijdens de overgang bij vrouwen. Het niveau van testosteron varieert meestal met leeftijd bij vrouwen; sommige studies suggereren dat dit hormoon zelfs toeneemt als gevolg van veranderingen in andere geslachtshormonen. Dit kan bovendien helpen bij het bestrijden van sommige symptomen die verband houden met het verminderen van oestrogeenspiegels zoals stemmingswisselingen en energieverlies.


Eet goed om je hormonen in balans te brengen

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je hormonen tijdens de menopauze in balans te brengen, is goed eten. Door veel fruit en groenten te eten, krijg je essentiële vitaminen en mineralen binnen die de hormoonspiegels helpen reguleren. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt, want dit helpt je spierkracht en energieniveau te verbeteren. Probeer magere eiwitten zoals zalm of gegrilde kip aan je maaltijden toe te voegen voor een extra energieboost.


Het is ook belangrijk om geraffineerde suikers en bewerkt voedsel in deze periode te beperken, omdat deze de hormoonhuishouding nog meer kunnen verstoren. Probeer suikerhoudende lekkernijen in te ruilen voor fruit of pure chocolade voor een gezonder alternatief dat je achteraf geen slap gevoel geeft. Een evenwichtige voeding helpt je hormonen in toom te houden en verbetert de algemene gezondheid tijdens de menopauze.


Regelmatig bewegen om de hormonen in balans te brengen

Regelmatige lichaamsbeweging helpt het stressniveau te verlagen, wat op zijn beurt helpt de hormonen in balans te houden tijdens de menopauze. Lichaamsbeweging kan ook opvliegers, nachtelijk zweten en slapeloosheid, veel voorkomende symptomen van de menopauze, helpen verminderen. Het hoeft niet al te inspannend te zijn - zelfs 30 minuten per dag matige activiteit zoals wandelen of yoga kan een verschil maken in hoe u zich lichamelijk en geestelijk voelt in deze tijd van verandering in uw leven.


Slaap voldoende om je hormonen te reguleren

Slaap speelt een belangrijke rol bij het reguleren van hormonen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je elke nacht voldoende rust krijgt (7-8 uur). Gebrek aan slaap is in verband gebracht met verhoogde stressniveaus die kunnen leiden tot verdere hormonale onevenwichtigheden, dus probeer niet te beknibbelen op slaap indien mogelijk! Als je merkt dat je 's nachts met slapeloosheid worstelt, probeer dan schermen te vermijden voor je naar bed gaat (dat betekent geen late Netflix-feestjes!) en richt je in plaats daarvan op kalmerende activiteiten zoals lezen of stretchen voor het slapengaan. Dit zal je lichaam helpen voorbereiden op een rustgevende slaap, terwijl het ook je hormonen gedurende de dag helpt reguleren.


Conclusie

De menopauze kan eng zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn! Door goed te eten, regelmatig te bewegen en voldoende te slapen, geef je jezelf de beste kans om je hormonen in balans te houden tijdens deze overgangsperiode in je leven. Vergeet niet dat de symptomen van de menopauze nu misschien moeilijk lijken, maar dat ze uiteindelijk zullen overgaan, dus vergeet niet onderweg goed voor jezelf te zorgen! Een Cyclus Therapeut helpt je graag deze fase effectief aan te pakken!

Comments


bottom of page