top of page

The Hormone Diaries: Waarom je gewoon niet kunt afvallen



Ben je ook eindeloze op zoek naar manieren om effectief af te vallen? Je hebt elk dieet uit het boekje geprobeerd, maar hoe hard je het ook probeert, die vervelende kilo's willen maar niet wijken. Klinkt dat bekend? Daar is een reden voor. Het antwoord ligt voor een groot deel in je hormonen!


De 4 belangrijkste hormonen rondom gewichtsverlies

Hormonen zijn chemische stoffen die geproduceerd worden door de klieren in je endocriene systeem. Deze hormonen regelen alles, van je stofwisseling tot je stemming en je reproductieve gezondheid. Als je hormoonspiegels uit balans zijn, kan dat een ravage aanrichten in je hele lichaam - inclusief je gewicht.


Er zijn vier belangrijke hormonen die een rol spelen bij gewichtsverlies: insuline, cortisol, schildklierhormoon en oestrogeen. Laten we ze allemaal eens nader bekijken.


Insuline

Insuline is een hormoon dat je lichaam helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren. Wanneer je voedsel eet dat koolhydraten bevat (zoals brood, pasta en snoep), breekt je lichaam deze af tot glucose - een eenvoudige suikermolecule - en geeft het deze af in je bloedbaan. In reactie op de stijging van de bloedsuikerspiegel produceert je alvleesklier insuline en stuurt dit ook in je bloedbaan. Insuline geeft je cellen vervolgens het signaal om de glucose op te nemen en te gebruiken voor energie of op te slaan voor later gebruik.


Als u vaak suikerrijk of koolhydraatrijk voedsel eet, moet uw alvleesklier overuren maken om genoeg insuline te produceren om aan de vraag te voldoen. Dit kan leiden tot insulineresistentie - een aandoening waarbij uw cellen minder goed reageren op het signaal van insuline - en uiteindelijk tot type 2 diabetes. Beide aandoeningen kunnen het moeilijk maken om af te vallen of zelfs aan te komen.


Cortisol

Cortisol wordt vaak het "stresshormoon" genoemd Het wordt geproduceerd door de bijnier en zijn belangrijkste functie is om u te helpen reageren op stressfactoren in uw omgeving - zowel fysiek (zoals een blessure) als psychologisch (zoals angst). Wanneer cortisol vrijkomt in je bloedbaan, zet het een reeks gebeurtenissen in gang die de bloedsuikerspiegel verhogen en extra energie leveren, zodat je de stressvolle situatie het hoofd kunt bieden. Dit staat bekend als de "vecht of vlucht" reactie.


Hoewel cortisol in kleine hoeveelheden nuttig kan zijn, kan chronische stress leiden tot verhoogde cortisolniveaus - en dan wordt het problematisch. Als de cortisolspiegel chronisch hoog is, kan dat leiden tot gewichtstoename (vooral rond het middenrif), hunkering naar suikerhoudende en koolhydraatrijke voedingsmiddelen, en moeite met afvallen, zelfs als je een gezond dieet en lichaamsbeweging volgt.


Schildklierhormoon

De schildklier produceert schildklierhormoon, dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de stofwisseling - het proces waarbij je lichaam voedsel omzet in energie. Schildklierhormoon helpt ook bij het regelen van de hartslag, de lichaamstemperatuur en de groei en ontwikkeling tijdens de kindertijd en adolescentie. Een te lage schildklierhormoonspiegel (hypothyreoïdie) kan leiden tot vermoeidheid, spierzwakte, een droge huid, dunner wordend haar, depressie en zelfs gewichtstoename.


Aan de andere kant, als de schildklierhormoonspiegels te hoog zijn (een aandoening die bekend staat als hyperthyreoïdie), kan dit leiden tot angst, slapeloosheid, snelle hartslag, warmte-intolerantie - en opnieuw, gewichtstoename of moeite met afvallen. Dat komt omdat wanneer de schildklierhormoonspiegels uit balans zijn, dit je hele metabolisme in de war kan sturen, waardoor je moeilijk efficiënt calorieën kunt verbranden.


Oestrogeen

Oestrogeen is een vrouwelijk geslachtshormoon dat wordt geproduceerd door de eierstokken tijdens de puberteit en zwangerschap (onder andere). Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de menstruatie, maar als het oestrogeengehalte te hoog of te laag is (een aandoening die bekend staat als oestrogeendominantie), kan het allerlei problemen veroorzaken, waaronder moeite met afvallen of een onverklaarbare gewichtstoename.


En nu het goede nieuws!

Het goede nieuws is dat je op basis van deze 4 hormonen kunt afvallen als je begrijpt wat voor effect elk van hen heeft op uw lichaam. Hier zijn enkele tips om te helpen met gewichtsverlies:


  1. Probeer dagelijks een gezond dieet te volgen en regelmatig te bewegen.

  2. Voorzie je lichaam van voldoende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, om het optimaal te laten functioneren.

  3. Voorkom overmatige stress door het beoefenen van ontspannings- en mindfulness-technieken zoals yoga, ademhalingsoefeningen of meditatie. Maar nog belangrijker is het om te beseffen dat stress voornamelijk door een hormonale disbalans veroorzaakt worden. Een cyclus therapeut kan bij jou een meting uitvoeren om hier inzicht in te krijgen.

  4. Slaap 7-8 uur per nacht om je stresshormonenspiegel te verlagen.

  5. Probeer een supplement met omega-3 te nemen, dat helpt bij de regulering van je hormonen. Laat altijd eerst jouw cyclus therapeut een bloedtest doen om de verhouden tussen jouw omega 6 en omega 3 vast te stellen.

  6. Als je medicatie gebruikt, overleg dan met je arts of het invloed kan hebben op je hormonale balans.

  7. Neem regelmatig tests en raadpleeg een professioneel team om er zeker van te zijn dat uw hormoonbalans in evenwicht is en blijft.


Conclusie

Zo zie je maar! Het is dus niet alleen een kwestie van doorzettingsvermogen, beweging wat minder eten en discipline (al speelt dat uiteraard wel een rol). Want het zijn je hormonen die dé hoofdrolspelers zijn. Om te voorkomen dat het zoveelste dieet een hormonale disbalans veroorzaakt, is het verstandig met een van onze Cyclus Therapeuten te praten. We nodigen je daarom graag uit een afspraak te maken!






Comments


bottom of page