top of page

Hoe hormonen je stemming bepalenDe Mood-Hormoon Verbinding

We hebben het allemaal meegemaakt. Je hebt PMS en voelt je prikkelbaar, opgeblazen en gewoon emotioneel. Je kunt zelfs zonder reden snauwen naar je geliefden. Maar wat is er echt aan de hand? Misschien ligt het niet aan jou, maar aan je hormonen.


De 3 belangrijkste hormonen spelers van je humeur

De menstruatiecyclus wordt geregeld door een complex samenspel van hormonen, en als die hormonen uit balans zijn, kan dat leiden tot allerlei stemmingsproblemen, van lichte prikkelbaarheid tot regelrechte PMS. Laten we eens kijken naar de drie belangrijkste spelers in het hormonenorkest en zien hoe ze je stemming kunnen beïnvloeden.


De oestrogeen dip

De eerste en meest bekende speler is oestrogeen. Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij het reguleren van je stemming, energie en libido. Vrouwen die lage niveaus van oestrogeen hebben, ervaren vaak een dip in hun stemming rond de tijd van hun menstruatie. Het hebben van lage niveaus van oestrogeen gedurende een langere periode kan leiden tot stemmingsstoornissen zoals depressie.


Hoe kun je ermee omgaan?

Het is normaal en natuurlijk dat de hormoonspiegels gedurende de maand schommelen; maar als je merkt dat je je in bepaalde periodes van de maand bijzonder down of prikkelbaar voelt als gevolg van veranderingen in je hormonen, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om deze gevoelens te beheersen.


Ten eerste, zorg ervoor dat je elke nacht voldoende kwaliteitsslaap krijgt - streef naar minstens 7-8 uur per nacht! Ten tweede, zorg ervoor dat je gezond eet en regelmatig beweegt - beide zaken helpen je hormoonspiegels in balans te houden. Probeer ten slotte omega-3 vetzuren toe te voegen, waarvan is vastgesteld dat ze de hormonen op natuurlijke wijze helpen reguleren - visoliecapsules zijn een gemakkelijke manier om dagelijks omega-3 in je dieet op te nemen! Maar… Ga niet zomaar supplementen slikken. Het is essentieel om eerst door bijvoorbeeld een cyclus therapeut, een bloedtest te laten doen en jouw essentiële vetzuren te laten testen.


Relaxen met Progesteron

De tweede speler is progesteron; een van de belangrijkste hormonen in de vrouwelijke voortplantingscyclus. Het stimuleert het vrouwelijk lichaam om eitjes te produceren en bereidt de baarmoeder voor op een zwangerschap. Naast het effect op de vruchtbaarheid speelt progesteron ook een rol bij het reguleren van de stemming en het stressniveau.


Verhoog je progesteronspiegel!

Een te laag progesterongehalte kan leiden tot gevoelens van angst en depressie en slaapproblemen. Hogere progesteronniveaus kunnen bijdragen aan een betere slaapkwaliteit, waardoor je beter met stress kunt omgaan. Bovendien suggereert onderzoek dat het optimaliseren van je progesteronspiegel zelfs een postnatale depressie kan helpen voorkomen!


Als u uw progesteronspiegel op natuurlijke wijze wilt verhogen, zijn hier enkele ideeën: probeer voedingsmiddelen met veel gezonde vetten te eten, zoals avocado's of noten; ga regelmatig sporten; beheers stress door middel van yoga of meditatie; en vermijd alcohol- en cafeïnegebruik voor het slapen gaan. J kunt ook met je cyclus therapeut praten over het nemen van supplementen als dat nodig is - maar vergeet niet dat supplementen in 95% van de gevallen synthetisch zijn. Vraag cyclus therapeut dus altijd eerst om advies.


Testosteron

De derde speler is testosteron. Ben je ooit gefrustreerd geweest door een gevoel van rusteloosheid en prikkelbaarheid? Of misschien een plotselinge energie-uitbarsting ervaren die moeilijk onder controle te houden is? Dan kan het zijn dat je testosterongehalte uit balans is. Als vrouwen vergeten we vaak hoe belangrijk testosteron is voor ons welzijn. Laten we eens kijken wat je moet doen als je testosteronspiegel uit de hand loopt.


Testosteron weer in balans

Als je denkt dat je hormonen uit balans zijn door een te hoog testosterongehalte, is de eerste stap om er met je arts of cyclus therapeut over te praten. Die kan tests uitvoeren en advies geven over hoe je je hormonen op natuurlijke wijze of eventueel met voedingstoffen in balans kunt brengen. Je kunt ook je levensstijl aanpassen om het evenwicht te herstellen, zoals stress verminderen en regelmatig sporten. Gezond eten kan ook helpen de hormoonspiegels in het lichaam te reguleren.


Laat de hormonen optimaal samenwerken!

Het samenspel tussen deze drie hormonen heeft een enorm invloed op je stemming. Als je lagere of hogere niveaus van een of meer hormonen hebt, kan dit leiden tot stemmingstoestanden zoals depressie, angst en zelfs PMS. Gelukkig kunnen veel van deze symptomen verlicht worden door middel van voeding, beweging, supplementen en soms medicijnen.


Naast deze hormonen zijn er nog vier zogenaamde gelukshormonen te weten:


  • Dopamine

  • Acetylcholine

  • Gaba

  • Serotonine


Jouw Cyclus Therapeut kan je adviseren en eventueel een test afnemen om te bepalen wat voor jou de meest geschikte aanpak is! Neem gewoon even contact met ons op, we helpen je graag verder!


Comments


bottom of page