top of page

Hoe hormonen je stemming tijdens de menstruatiecyclus beïnvloeden: PMS en PMDDAls vrouw weet je waarschijnlijk wel dat je menstruatiecyclus niet alleen fysieke veranderingen met zich meebrengt, maar ook invloed kan hebben op je stemming en emoties. Hormonen spelen hierbij een belangrijke rol, met name oestrogeen en progesteron. In dit artikel bespreken we hoe hormonen tijdens de menstruatiecyclus kunnen leiden tot stemmingswisselingen en stemmingsstoornissen zoals PMS en PMDD, en geven we je tips om hiermee om te gaan!


Hoe hormonen de stemming beïnvloeden

Tijdens de menstruatiecyclus fluctueert de hormoonproductie in het lichaam. Tijdens de eerste helft van de cyclus is het oestrogeenniveau hoger, terwijl het progesteronniveau in de tweede helft toeneemt. Dit kan leiden tot stemmingswisselingen en bij sommige vrouwen zelfs tot stemmingsstoornissen zoals premenstrueel syndroom (PMS) en premenstruele dysfore stoornis (PMDD). PMS en PMDD zijn aandoeningen waarbij vrouwen gedurende de periode vóór hun menstruatie last hebben van lichamelijke en psychische klachten zoals stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, angst en depressieve gevoelens.


De symptomen van PMS en PMDD kunnen van vrouw tot vrouw verschillen. Sommige ervaren alleen milde klachten, terwijl anderen hierdoor ernstig belemmerd worden in hun dagelijks leven. Veel voorkomende klachten zijn stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, vermoeidheid, angst, depressie, gevoelige borsten en hoofdpijn. Bij Cyclustherapeuten.nl helpen we je deze klachten aan te pakken!


Behandeling van PMS en PMDD

Er zijn verschillende manieren om PMS en PMDD te behandelen. Het is belangrijk om eerst vast te stellen of de klachten daadwerkelijk veroorzaakt worden door de menstruatiecyclus. Dit kan door middel van het bijhouden van een menstruatiekalender en het noteren van de klachten die je ervaart. Als blijkt dat je last hebt van PMS of PMDD, dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld door veranderingen in je levensstijl, zoals meer bewegen en gezonder eten. Een CyclusTherapeut kan je helpen bij het vinden van de juiste behandeling voor jouw specifieke situatie.


Gelukkig zijn er verschillende manieren om PMS en PMDD-symptomen te verminderen en de stemming te stabiliseren. Allereerst kan het helpen om regelmatig te bewegen, voldoende slaap te krijgen en stress te verminderen. Daarnaast kunnen bepaalde voedingsstoffen, zoals magnesium en omega-3 vetzuren, helpen bij het reguleren van de hormonen en het verbeteren van de stemming.


Als deze stappen niet voldoende zijn, kan een Cyclus therapeut je verder adviseren of doorverwijzen. Voedingstoffen en kruiden kunnen hormonen in balans te brengen en PMS- en PMDD-symptomen te verminderen. Supplementen, zoals vitamine B6 en vitex (monnikspeper), kunnen ook helpen bij het reguleren van de hormonen en het verminderen van stemmingswisselingen. Een belangrijke tip: Ga nooit zomaar iets nemen en laat je altijd goed adviseren door een specialist.Samen pakken we het aan!

Kortom, hormonen kunnen een grote invloed hebben op de stemming tijdens de menstruatiecyclus en kunnen leiden tot stemmingswisselingen en stemmingsstoornissen zoals PMS en PMDD. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze symptomen te verminderen en de stemming te stabiliseren. Onze Cyclus therapeuten kunnen helpen bij het vinden van de juiste behandelingsopties en kan samen met jou werken aan een gezonde hormonale balans en een positieve mindset tijdens de menstruatiecyclus. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!

Comments


bottom of page