top of page

De invloed van voeding op hormonen en je menstruatiecyclus.Voeding kan van grote invloed zijn op onze hormonen en daarmee ook op onze menstruatiecyclus. En daarom geven we als Cyclus Therapeuten praktische tips & adviezen voor een gezond voedingspatroon waarmee je hormonale balans ondersteund wordt.


Eet je hormonen in balans.

De voeding die we binnenkrijgen heeft invloed op onze hormonen. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan leiden tot een verstoorde hormoonbalans. Zo kan een tekort aan ijzer leiden tot een verlaagd oestrogeenniveau, terwijl een tekort aan vitamine D juist kan zorgen voor een verhoogd oestrogeenniveau. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon dat de juiste voedingsstoffen bevat is dus enorm belangrijk!


Zeg maar dag tegen suiker. Welkom omega-3!

Een gezond voedingspatroon is van essentieel belang voor een goede hormonale balans. Dit houdt onder andere in dat je voldoende groenten, fruit, volkoren granen, gezonde vetten en eiwitten moet eten. Het is inmiddels bekend dat toegevoegde suikers en bewerkte voedingsstoffen slecht zijn voor je gezondheid. Deze kunnen leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel en verstoren je hormoonbalans. Voor de suiker-junkies onder ons is het niet altijd even makkelijk, maar het is echt belangrijk om toevoegde suikers zoveel mogelijk te vermijden en te kiezen voor gezonde, onbewerkte voedingsmiddelen die je hormonen ondersteunen.


Daarentegen zijn gezonde vetten, zoals omega-3 vetzuren belangrijk voor een goede hormonale balans. Omega-3 vetzuren vind je bijvoorbeeld in vette vis, zoals zalm en makreel, maar ook in lijnzaad, chiazaad en walnoten. Ongezonde vetten (transvetten) daarentegen, die voornamelijk voorkomen in bewerkte voedingsmiddelen en snacks, kunnen juist zorgen voor een verstoorde hormoonbalans.


Een voedingstof waar ook veel over te doen is, is Calcium. Dit is weliswaar een belangrijke voedingsstof voor de gezondheid van onze botten. Maar ze beïnvloeden ook de hormoonhuishouding. Het is dus belangrijk gematigd met calciumrijke producten zoals melk en andere zuivelproducten om te gaan. Want, een teveel aan zuivel kan namelijk leiden tot een verstoorde hormoonbalans. Kies daarom voor magere varianten of vervang zuivelproducten door bijvoorbeeld amandelmelk of havermelk.


Uitgebalanceerde voeding helpt je hormonen in balans te komen!

Als Cyclus therapeuten willen we benadrukken hoe belangrijk voeding is voor een gezonde hormonale balans en een regelmatige menstruatiecyclus. Door bewust te kiezen voor voedingsmiddelen die de hormonale balans ondersteunen en te vermijden wat deze balans verstoort, kun je veel bereiken op het gebied van gezondheid en welzijn.


We begrijpen echter dat dit niet altijd eenvoudig is en dat het krijgen van persoonlijk advies en begeleiding soms nodig kan zijn. Daarom staan onze Cyclus therapeuten voor je klaar om je te helpen bij het vinden van een gezond voedingspatroon dat bij jouw persoonlijke situatie. Neem gerust contact met ons op via www.cyclustherapeuten.nl/contact, dan maken we graag een afspraak met je!

Comentários


bottom of page